Vem vit inte vad VM är, men fokus kommer snarare att handla om framtidens VM i framtiden. Tyvärr har mycket av sporten drabbats av Covid-19 pandemin och många av de tävlingarna som skulle ha ägt rum äger inte rum enligt plan. Men man ser samtidigt att många matcher äger rum utan publik. Inte fysisk publik i alla fall. Sen finns även E-sporten kvar och det är en växande ”sport” som även det sänds live.

Men efter det globala utbrottet av coronavirus har allt förändrats. På tisdagen tillkännagav UEFA tex att Euro 2020 skulle skjutas upp I ett år på grund av den globala VIRUSKRISEN. Detta innebär att även 2021 Club World Cup också måste flyttas.

Andra länder gör samma

Nästa år hade Kina planerats vara värd för den första delen av det utvidgade klubbvärldsmästerskapet. Den utvidgade klubbturneringen, som FIFA hoppades skulle kunna tävla med Champions League på lång sikt och generera ytterligare en stor intäkt, har blivit något av ett husdjursprojekt för Infantino (inom fotbollen) som har lämnat honom politiskt isolerad. Men med den globala coronavirus-pandemin, uppgav han att klubbvärlden skulle kunna arrangeras senare 2021, 2022 eller 2023 för att motverka kock med EM och Copa America, som båda har flyttats 12 månader på grund av koronaviruset.

Det kommer inte att finnas något maktspel mellan UEFA och FIFA, har det uttalat. Uppskjutningen av EURO 2020 väcker allvarliga frågor om framtiden för klubbvärlden: när och var kommer det att spelas? Kommer det att spelas överhuvudtaget? Finansieringen av turneringen har länge varit problematisk.

Kreativitet

Kreativitet

År 2018 försökte Infantino att sälja den nya klubbvärlden och en global Nations League till en grupp investerare som leddes av den japanska behemoth SoftBank, men han lyckades inte få FIFA-rådet stöd. Vissa europeiska medlemmar i rådet klagade över att de hade fått en fullständig fullmakt utan att ha fått tillräckligt detaljerad information om både turneringens format och potentiella investerare. Flytten ledde till en fraktur mellan Infantino och Ceferin.

Men FIFA gick ändå vidare med sina planer för en ny klubbvärldscup. Förra månaden rapporterade New York Times att The Raine Group hade anklagats för att hitta pengarna till turneringen. Banker Joe Ravitch grundade det amerikanska företaget, som också har kontor i Mumbai och Shanghai. Förra året förmedlade de 500 miljoner dollar-affären mellan Manchester City Group och Silver Lake Partners.

Det återstår att se hur investerarna kommer att reagera i det nuvarande globala klimatet med oro och osäkerhet. Gianni Infantino kommer att ha mer tid för att hitta den finansiering som krävs för sin turnering, men i sin kamp för mer globalt inflytande har han delegerat territorium till Ceferin. För närvarande ser det både mörkt och ljust ut. Vi får se hur det sluttar men faktum är att vi haft många kriser, även fast inte vi påverkats på samma vis i modern tid. Men med tekniken tillhands såsom livesändningar på nätet så har vi alla möjligheter att distribuera sport till världens alla hörn från hemma soffan.