Shetlandsöarna

Till Shetland åker man om man vill hitta lugn, ro och även ensamhet om man så skulle vilja. Shetlandsöarna ligger 165 kilometer nordost om Skottland. Det finns omkring 100 öar men bara 16 är bebodda med en total folkmängd på cirka 20 000 personer. Man kan också få exakt det motsatta om man besöker Shetlandsöarna den sista tisdagen i januari. Då brakar det lös ordentligt! Det är nämligen då den årliga Vikingafestivalen anordnas här. På samma breddgrad som södra Grönland, i Lerwick, anordnas Up Helly Aa, Vikingafestivalen som den kallas i Sverige och som anordnats så långt tillbaka som 1881. Arrangörerna är tydliga med att inga väder kommer att göra att festivalen ställs in eller skjuts fram och så har det varit i alla år oavsett regn, snö eller extrem kyla. Detta säger en hel del eftersom Shetland har i genomsnitt cirka 250 dagar om året med regn och en medeltemperatur på omkring 13 grader under sommaren.

Nordiskt Mardi Gras

Festivalen är känd över större delen av världen. Det är ett fantastiskt spektakel med eldar, vikingakläder, sköldar och dans. Många kallar den för den nordiska varianten av Mardi Gras. Hela festivalen är en hyllning till Shetlands historia och till minne av vikingatiden. Samtidigt är den en demonstration av krafter och kunskaper hos befolkningen. Shetlandsöarna blev invaderade av vikingar i slutet av 700-talet. Vikingarna trängde då undan pikterna som var det folk som levde på öarna då. Vikingarna kallade Shetland för Hjaltland och bodde där i omkring 200 år. Hela evenemanget är skapat och styrs av volontärer, mestadels från lokalbefolkningen, och pågår under en dag och en kväll. Trots att det bara pågår under en dag så krävs flera tusen volontärer som arbetar hela året. Det mesta av förberedelserna sker i största hemlighet. Den största hemligheten är hur huvudpersonen för festivalen, ”the Guiser Jarl” kommer vara klädd och vem han kommer gestalta.

Folkfest hela dagen

Festivalen kulminerar efter mörkrets inbrott när ett fackeltåg går genom staden. Under åren har det varit olika stor uppslutning kring tåget men oftast hundratals människor. 2018 hade man ett nio meter långt vikingaskepp i tåget som man som avslutning brände upp. Det var en magnifik avslutning men samtidigt sorgligt att tänka på den tid det tagit för invånarna att bygga skeppet. Just att bygga vikingaskepp är en konst som man måste lära sig av den äldre ortsbefolkningen innan man får vara med på ett sådant bygge. Efter fackeltåget fortsätter festen på pubarna runtom i staden. Här dansas skotska danser och det dricks massor av öl. Detta är en av de största händelserna för befolkningen på Shetland så här är de flesta med och festar. Dagen efter festivalen är en helgdag för att ge folket utrymme för återhämtning efter festivalen. Det finns i flera små samhällen på öarna uppstickare av samma slag i mindre format, alla med en egen inriktning, om man skulle missa den stora festligheten i Lerwick i januari. Har man ett intresse för vikingar så måste detta vara en riktig dröm!