I augusti varje år sedan 1995 har festivalen Urkult anordnats i Ångermanländska Näsåker. Festivalen kallas också för ”Folkfest vid Nämforsen” som antyder en stor del av stämningen och temat på festivalen.  Festivalen vill att samförstånd, kärlek och fred ska kunna skapa möten över gränser under festivalen. Inkluderande är ett av de ord som bäst förklarar hur man upplever stämningen under dagarna i Näsåker. Under dagarna lockas besökare från hela Sverige och även från övriga Europa till byn.

Folk- och världsmusik

Musiken under dagarna räknas som folk- och världsmusik. Genom åren har arrangörerna lyckats locka världskända artister till byn. Det är oftast lite annorlunda musik än vad gemene man är van men det gör bara det hela än mer härligt och unikt. Festligheterna håller på i tre dagar och de flesta besökarna stannar hela festivalen och bor antingen i tält eller husvagn på någon av de små tillfälliga campingar som poppar upp enbart för Urkultdagarna. Med camping menas då en åker eller lägda som klippts och där man fixat bajamajor eller andra ställen att utföra dagliga behov. Urkult handlar inte om lyx på något vis utan här lever folket nära naturen och allt sker på så miljövänligt vis det bara är möjligt.

Populärt både för familj och vänner

Alla är välkomna till Urkult, oavsett ålder, kön eller andra tänkbara skillnader. Här umgås alla med varandra under några dagar där skillnader får stå åt sidan. Föreningen som anordnar festivalen består av ideella insatser från folk från bygden. Föreningen försöker hålla kostnaderna låga för att så många som möjligt ska ha möjlighet att besöka festivalen. Det ska inte handla om att man inte har råd med biljetten. Allt detta är möjligt just på grund av alla eldsjälar, som är kring 600 stycken, som arbetar stora delar av året med detta arrangemang. Går festivalen med vinst så använder man de pengarna till nästkommande festival för att hela tiden försöka förbättra så långt det är möjligt.

Säkerhet och trivsel

Föreningen har egna vakter på hela området för att du som besökare ska känna dig helt trygg. Även polis patrullerar. Det finns gott om fördomar kring Urkult men när du besökt festivalen vet du att det är en helt underbar gemenskap som skapar den otroliga stämningen som finns på området. Den vackra naturen gör det hela näst intill magiskt. Du har Ångermanälven forsande alldeles bredvid området och den korsas när du åker till och från byn. Från festområdet har du en magisk utsikt och tillsammans med upplevelser som Eldnatten som inviger festivalen kan du räkna med en upplevelse utöver det vanliga. Det finns flera scener på området där den stora scenen ligger likt en amfiteater omringad av nipor och tallar där folk sitter på filtar när de tittar på uppträdanden. 2019 firar festivalen 25 år och det lär alldeles säkert märkas både på artister och arrangemanget i övrigt. Har du inte besökt festivalen tidigare så kan det vara lämpligt att boka en tältplats och biljetter så snart det släpps!