Årlig musikfestival i vackra Miami

Ultra är en årligen återkommande musikfestival som grundades 1999 i Miami. Festivalen har fått sitt namn från Depeche Mode´s album Ultra som släpptes 1997. Grundarna heter Russell Faibisch och Alex Omes. Festivalen hålls i mars varje år i Miami och började som ett endagsevent och växte till ett tvådagarsevent 2007 och har sedan 2011 pågått i hela tre dagar. 2012 slogs rekord i antal besökare som då blev helt galna 155 000. Man gjorde då en satsning på att 2013 köra under två helger och fick då totalt 330 000 besökare. Man valde trots det stora antalet besökare att 2014 återgå till en helg och sålde då alla förhandsbiljetter på endast fem minuter. 2017 slog man åter rekord med 165 000 besökare. Festivalen hålls i vackra Bayfront Park i Miami där det sedan 2016 byggs hela sju scener under festivalen. Den tjugonde upplagan av festivalen hölls i mars 2018

Festivalen byggs på med samarbeten och fler städer

Trots de lika namnen hade festivalen till en början ingen koppling till Ultra Records som är ett stort och känt skivbolag. Under augusti 2012 gjorde man dock en deal där man skulle kunna gå samman i vissa marknadsföringssyften där båda parter kunde dra nytta av varandra. Detta visade sig vara ett väldigt lyckat drag för båda parter som nu kunde spara pengar och därför tjäna mera med hjälp av varandras kampanjer. På senare år har Ultra festivalen även anordnats på fler ställen i världen och blivit väldigt lyckat på alla platser. Ultra har utspelats i Sydafrika, Korea, Japan, Kroatien, Mexico, Brasilien, Colombia och de senaste två tillskotten är Indien och Australien.  Vill man besöka en Ultra festival gäller det att vara på hugget när biljetterna släpps eftersom de oftast går åt ganska direkt.

Åren går och festivalen fortsätter

På den första festivalen 1999 kunde man se artister som Paul Van Dyk, Josh Wink och DJ Baby Anne. Det var i Collins Park i Miami Beach med cirka 10 000 besökare. Trots förlust för arrangörerna återvände festivalen 2000, då i Collins Park i South Beach och blev en ännu större succé och ett tredje år bokades in direkt. Eftersom festivalen växt under två första åren fick man återigen byta plats för festivalen och nu blev det Bayfront Park, downtown Miami där man kunde se artister som Robin Fox, EC Twins, DJ Craze och Erick Morillo. Från 2005 har Adam Russakoff var producent för festivalen både i Miami och resten av världen.  Det var 2005 som det även blev dags för flytt av festivalen igen, den här gången till Bicentennial Park. 2009 sattes ett nytt rekord för sålda biljetter för ett enskilt event i Miami då festivalen sålde över 70 000 biljetter. Det var även detta året man började ha mer liveband med exempel som The Black Eyed Peas och The Prodigy. Under den tolfte upplagan hade vi med våra svenska Swedish house Mafia i laguppställningen. 2012 var festivalen tillbaka i Bayfront Park igen för första gången sen 2005 och cirkeln var sluten. Festivalen fortsätter och är slutsåld varje år och det gäller att vara med direkt när biljetterna släpps eftersom de oftast är slut under de första minuterna, och ibland även på sekunder.