Om man letar efter en upplevelse utöver det vanliga och vill besöka en festival som inte liknar något annat så är White nights i Ryssland definitivt något att fundera över. Man kan säga att det är en kulturkrock som bjuder både konst, musik och upplevelser.

En hyllning till konst och musik

Varje år med början redan i maj och ända fram till juli vaknar gatorna i St. Petersburg till liv med färgglada upplevelser och uppträdanden av några av världens mest talangfulla artister. The White Nights är en internationell festival som äger rum när midnattssolen i norr skiner både morgon och kväll och ger möjlighet till ett firande som varar in på småtimmarna. Festivalen är en hyllning till opera, balett och klassisk musik. En höjdpunkt under festivalen är ”The stars of the white nights” som äger rum på den världskända Mariinskijteatern. Programmet består av exceptionella föreställningar med några av de mest kända ryska och även internationella artisterna. Här kombinerar man historia med premiärer och nytänkande verk. Varje dags erbjuds uppvisningar och föreställningar av alla de slag så oavsett när du besöker staden finns det massor av evenemang att välja mellan. Många föreställningar pågår även före och efter själva festivalen men just under festivaltiden är även omgivningarna spektakulära.

Kända namn under festivalen

Under festivalen finns alltid några av världens mest kända namn i genren att finna på programmet. För att nämna några av de namn som deltagit under åren kan man nämna Placido Domingo, Anna Netrebko och James Conton. På balettscenen har man kunnat se versioner av den ryske koreografen George Ballanchine´s ”Nötknäpparen” och ”Askungen”.

Upplevelse för hela familjen

Under festivalen är det också en form av karneval med spel, lekar och massor av mat. Detta gör att festivalen tilltalar hela familjen. I stadsdelen Peterhof fylls gatorna av kostymbeklädda människor som agerar historiska figurer av olika slag. Många historiska händelser återspeglas i uppträdanden och danser så även allmänbildning kommer in i bilden under den här festivalen. På torget i St. Petersburg brukar internationella stjärnor hålla till. Som avslutning på festligheterna hålls det som kallas ”Scarlet sails” som är ett stort event som hålls för att fira skolårets slut. Eventet är en kombination av ett enormt fyrverkeri som tillsammans med en vattenshow med båtar och pirater på Neva river gör det till något utöver det vanliga. Under eventet kan du se motorbåtar och roddbåtar tävla i olika grenar. Det här är en tradition som kom till efter Andra världskriget när flera skolor i Leningrad sammanslöt i slutet av skolåret för att göra en föreställning ur den populära barnboken ”Scarlet sails” av Alexander Grin.

Att besöka White nights är verkligen en upplevelse man minns för resten av sitt liv. Bara att vara i St. Petersburg är häftigt med dess arkitektur och historia men åker man under festivalen får man ännu mer av sin resa. Man bör vara ute i god tid om man vill ha biljett till någon av showerna men för att uppleva stämningen i staden krävs ingen biljett utan det enda man då behöver ha koll på är resan dit och någon form av boende under vistelsen.