Under hela mitt vuxna liv har jag velat åka på ett riktigt kryssningsfartyg och helst runt Norges fjordar och fjäll. Den magiska vyn som erbjuds är som inget annat, som i en saga. Så när chansen verkligen kom så trodde jag knappt att det var sant.

Jag hade sparat ihop pengarna länge och det visade sig att det istället skulle bli svårt att välja. Några saker var jag dock på det klara med, jag skulle välja en kryssning som åtminstone hade delmål i Norge och jag skulle ha en lite lyxigare hytt med balkong så att jag skulle kunna njuta vyerna obehindrat.

När det var dags att åka så var jag så exalterad och all kamerautrustning var packad. Jag hade planen att göra en film av resan efteråt, jag visste inte riktigt vad jag skulle göra av filmen men tänkte att jag får planera det efteråt.

Jag åkte med min partner, som kanske inte var lika upphetsad som jag över resan utan mer tyckte att det var en kul grej. Däremot så stöttade han mitt intresse till 100 procent och försökte göra allt för att underlätta för mig.

Hytt med utsikt

Hytten vi fick var precis så underbar som vi hade tänkt oss, det var en av de större vilket gjorde att även balkongen var större än de flesta. Det fanns litet bord med två stolar och en lite mysigare loungemöbel, jag tänkte direkt att den skulle passa mig när jag ligger och kollar de vackra vyerna genom balkongglaset. Dessutom var sängen i hytten placerad så att man kunde se direkt ut också, att få vakna och från sängen se direkt ut över ett norskt fjäll är helt magiskt. Det kändes som att befinna sig i en saga eller i en film.

Att få njuta den imponerande utsikten över de branta bergssidorna, rinnande vattenfall och smala dalar på den norska landsbygden är bättre än man kan beskriva. Vi fick dessutom se gamla, färgglada trähus och medeltida ruiner och samtidigt njuta av det färska regionala köket. Det kändes som att Norge gav oss chansen att hitta in i en helt ny värld. Jag som även gillar historia, och tv-serien Vikings, älskade att få chansen under kryssningen att utforska vikingatidens historia.

I Norge beundrade vi allt från de djupblåa fjordarna till de snötäckta bergstopparna. Vi kryssade in till Norge och till den inre änden av den fantastiska Aurlandsfjorden där vi gick längs med “Flåmsbanan”, en av de brantaste järnvägsspåren i världen. I Honningsvåg, belägen ovanför polcirkeln, beundrade vi utsikten över havet till Svalbardöarna och Nordpolen, och fick se den inhemska samiska befolkningen och skogsrenar i området. Vi fick chansen att promenera genom Bergens Bryggen-kvarter med sina medeltida kullerstensgator och färgglatt målade hus, eller shoppa i de små butikerna som erbjuder handgjorda samiska hantverk. Oavsett om man letar traditionell nordisk kungskrabba eller hoppas få se de massiva isväggarna på Svalbardöarna, så kommer man att erbjudas göra det i detta paradis i norr.

Att känna vikingarnas vingslag

Bland dessa tusentals orörda sjöar, isolerade öar och fantastiska fjordar känns det som om man har gått tillbaka in i istiden. Ja, så föreställer jag mig. Norge är ju känt för sina fjordar, de smala, branta sidorna som bildas av retirerande glaciärer i slutet av istiden. I Geiranger kan man se Europas högsta fjord, eller utforska Moldes fjord på tolv mil som slingrar sig genom skärgården. Oavsett hur du väljer att uppleva fjordarna, så ser du varför Norge är känt för dessa naturliga underverk.

Olika delar av Norge erbjuder unika specialiteter och välsmakande delikatesser. De flesta rätter inkluderar fisk och skaldjur direkt från havet, men missa inte specialitén pannkakor fyllda med bacon, gräddfil och lingonsylt, förutom någon av alla de goda och krämiga fisksopporna. Fjord är ursprungligen ett norskt ord som beskriver ett smalt inlopp bildat i en glaciärdal, termen har sedan dess blivit internationellt. I Norge finns inte mindre än 1 000 fjordar, så se till att kolla in landet via dessa slingrande vattenvägar. Man erbjuds en himmelsk utsikt bland annat i Geirangerfjorden i Geiranger, Aurlandsfjorden i Flam eller Lustrafjorden i Skjolden.

Eftersom vi åkte sommartid så kunde vi njuta mycket av resan från vår balkong. Jag med kamerorna i högsta hugg och min sambo med en bok eller mobilen där han gärna spelade olika spel som Candycrush, Quiz eller Pokerstarscasino. Eftersom han har ett jobb som är rätt krävande för hjärnan, forskar om cancer, så säger han att han gärna koppla av med något som inte är så väldigt komplicerat. De böcker han läste var om Norge men i roman-form. Dock, när som helst när jag behövde assistans med kamerautrustningen så fanns han där för att hjälpa, ovärderligt!

Resan var obeskrivligt fantastisk. Jag håller på att sammanställa videon från resan, har sett en hel del filmer på liknande sätt men vill göra min lite annorlunda så därför tar det tid. Men när den är klar kommer jag att publicera den på youtube så att jag kan njuta resan om och om igen.