Oktoberfest, ett mekka för ölälskare med en tradition från år 1810. Det hela sägs ha startat med den bayerska tronföljaren Ludvig som 1810 gifter sig med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen vilket i sin tur ledde till ett stort firande med huvudattraktionen kapplöpning. Evenemanget blev ett populärt och mycket uppskattat och traditionen blev därmed ett faktum. Munchen tog över huvudansvaret för evenemanget under 1819 och utökade därmed kapplöpningen med dansbanor, klätterställningar och olika karuseller. Inte förens 1880 fick oktoberfesten den skepnad i form av ölhallar som vi idag förknippar med den stora folkfesten.

”O Zapft is!”

Oktoberfesten hålls varje år med start i slutet av september och i början av oktober och räknas som världens största folkfest med flera miljoner besökare per år. Invigningen av oktoberfest är traditionsenlig och startar med att borgmästaren vid midnatt avtäcker det allra första fatet av öl till ljudet av 12 stycken kanonskott och samtidigt utropar ”O Zapft is!” vilket betyder, dags att börja festa. Härefter är det full aktivitet och servering av öl i de många olika öltälten på området. Trots vad många kanske förknippar med oktoberfest är det lika mycket för barn som för törstiga vuxna och det erbjuds även familjedagar med rabatterade aktiviteter som gör att alla i familjen känner sig lika välkomna till festen.

Dirndl och lederhosen

De traditionsenliga plaggen är dirndl för kvinnor och lederhosen för män går såklart att finna på festplatsen. Många använder dem men såklart inte alla och den kvinnliga varianten har en tvist i form av en tillhörande rosett där positionen av den påtalar kvinnans sociala status. Är rosetten placerad höger betyder det att ägaren är upptagen medan om rosetten är placerad till vänster så finns det möjligheter till en liten flirt. Loden-Frey och Angermaier är två av de största butikerna i Munchen för att hitta de traditionsenliga bayerska klädesplaggen.

Boende och resa

Det gäller att boka i tid, 2020 blev oktoberfesten inställd på grund av Covid19 och nyligen fick vi även information om att årets upplaga även den kommer att vara inställd. Det gör att intresset för att besöka oktoberfesten kommer vara rekordhögt när det väl är möjligt att åka dit igen. Hotell i Munchen är under perioden mycket dyra och lokalbefolkningen tjänar också bra med pengar på att hyra ut sina privatbostäder under denna perioden men vanligast och även billigast är att bo på vandrarhem. Kollektivtrafiken tar dig enkelt från centralstationen och tunnelbanan går under rusningstrafik varannan minut för att trängsel i allra största mån ska kunna undvikas. Från Sverige är det smidigt att resa med flyg och resan kostar omkring 4000 kronor.

Olika oktoberfestversioner

Olika oktoberfestversioner

Under årens lopp har olika versioner av oktoberfesten startat i olika delar av världen där den allra största utanför Tyskland går att hitta i Toronto Kanada som har en stor bayersk befolkning. Det finns även versioner av oktoberfesten i USA och såklart även på närmare håll i form av festivaler i Norge och på flertalet platser i Sverige såsom i Malmö, Göteborg, Stockholm och i Uppsala.