Julkänsla och stämning inför julen med pynt och mysiga kvällar med glögg och vänner är något som är den nästan viktigaste delen av julen för många. Något som blivit allt mer populärt på senare år är att resa iväg för att gå på en julmarknad under tidigare delen av december för att väcka känslan till liv för året för att sedan återvända hem full av julstämning och kanske med något nytt julpynt i packningen. Störst på populära julmarknader får man nog säga att Tyskland är när vi pratar om Europa, där har julmarknader länge varit ett återkommande inslag inför julen.

Frankfurt – en av de äldsta

I Frankfurt kan du besöka en av de äldsta och även största julmarknaderna i Tyskland, den har funnits ända sedan 1393 och anses vara en av de viktigaste av alla julmarknader. Den stora julgranen är julmarknadens största kännetecken trots att den tillkom först på 1900-talet. Marknaden är en av de mest besökta marknaderna i Europa och bjuder dig som gäst på massor att både göra och äta. Du hittar såklart glühwein och rostade mandlar såsom på alla tyska julmarknader men du kan också få en guidad tur runt området som består av så mycket som 200 stånd. Du kan också åka ånglokomotiv eller lyssna på julkonserter.

Lübeck – julmarknad med buss

Till julmarknaden i Lübeck går otaliga busslaster med folk från både Sverige och Danmark. Det är förmodligen ett av de bekvämaste sätten att ta sig dit, och även ett av de roligaste då du får dela din resa med en hel buss full av folk. Man räknar med att julmarknaden i Lübeck funnits i över 350 år så här finns många gamla traditioner att ta del av. Marknaden hålls på Rådhustorget och har på senare år även spritt sig en bit utanför. Du hittar mitt i allt ett stort pariserhjul som ger dig en magnifik utsikt över den vackra staden. Barnen roar sig gärna i sagoskogen där de kan möta Törnrosa, Hans och Greta och flera andra sagofigurer.

Berlin – 60 marknader att välja bland

I Tysklands huvudstad finns ett nästan otroligt antal julmarknader att besöka, nämligen hela 60 stycken. Här finns massor av kulturupplevelser att välja bland och likaså julkonserter. Du som vill kombinera din julmarknadsresa med en storstadsweekend ska helt klart välja Berlin eftersom du här kan få allt i ett. Eftersom antalet julmarknader är så stort kan du gå på olika marknader alla dagar, och flera gånger per dag om du skulle vilja. Du hittar allt som finns på vanliga julmarknader och du får också en variation som passar den nyfikne och den som inte vill se samma sak flera gånger.

Att besöka en julmarknad i Tyskland är verkligen något alla borde göra, speciellt om man gillar julen och allt som hör den till. Det är svårt att föreställa sig den julkänsla som infinner sig när du traskar runt bland massor av glatt folk som vältrar sig i julgranskulor, tomtar och glitter. Dofterna som finns kring stånden är näst intill en magisk blandning av rostade mandlar, choklad och glühwein.

Får du möjligheten att åka till en tysk julmarknad så ska du definitivt ta den!