Under fem dagar i början av juni förvandlas Köpenhamn till en enda stor gatufest. Du hittar en scen i nästan varje gränd i de coolare kvarteren. Musik hörs från morgon till sen kväll.

Från bakgårdar till stor festival

Det hela började 1998 med en grupp människor som anordnade grillpartyn och fester som lockade ungefär 200 personer. 2007 började evenemanget likna det vi kan se och uppleva idag. Man hade då ungefär 1500 gäster på ett party och avslutningsfesten lockade nästan det dubbla. Året därpå startade man det hela mer seriöst genom att skapa ett företag och sökte de tillstånd som krävdes med staden och gjorde en nystart för festivalen som 2018 firade 20-årsjubileum. Distortion bjuder dig allt från modern elektronisk musik till härliga reggaetoner att gunga loss till. Att beskriva känslan och atmosfären under Distortion är näst intill omöjlig utan är något man behöver uppleva åtminstone en gång i sitt liv. Problemet med det är att man oftast inte nöjer sig med en gång när man väl besökt festivalen utan det blir då ett stadigt inslag på sommaren.

Ung och gammal dansar tillsammans

Under Distortion förvandlas hela Köpenhamn till en enda stor fest där du hör musik vart än du går och människor i alla åldrar dansar tillsammans på gatorna. Det är en unik tillställning just för att den vänder sig till alla åldrar. Minglande och mat av alla slag finns på gatorna där dofterna förenar sig med alla glada människor. Lokala band spelar och du kan också se de bofasta sjunga och dansa på sina balkonger och följa festen från dörrar och fönster överallt. Man får känslan av att hela staden festar tillsammans utan missnöje eller bråk utan bara glädje och samvaro.

Inget för den klaustrofobiske

Har du svårt för platser med mycket folk eller att trängas med andra så kanske Distortion inte är platsen för dig eftersom det här verkligen är packat med folk överallt. Det kan ta timmar för att förflytta sig bara något kvarter som i vanliga fall tar några minuter. Områdena där festivalen utspelar sig stängs och även busslinjer ändrar rutt för att undgå området. Området är lite olika från år till år men utgår alltid från Norrerbro som markerar början på festen. Gratiskonserterna på gator och torg slutar strax före midnatt men ffesten är inte slut bara därför utan partyt fortsätter då med Distortion club på flera av stans nattklubbar. Dessa partyn är inte gratis men med lägre pris än vanligt trots att det ofta är väldigt kända namn som uppträder även på klubbarna.

Köpenhamn och danskar är kända för att vara ett lättsamt och roligt folk i ett land som har det gott ställt under ordnade former. Vill du besöka dem och denna fantastiska gatufest bör du hålla ögonen öppna på webbplatsen för att ha koll på vad som händer och när. Boende och resa kan vara det som är viktigast att ordna i god tid eftersom festen pågår överallt och inte går att missa!