Alla älskare av islandshästen kommer någon gång vilja åka till ett av världens största evenemang för islandshästar, Landsmót på Island. Det är där man kan tugga torkad fisk samtidigt som man kollar in de bästa av de bästa när det kommer till islandshästar i världen.

Landsmót hestamanna är det största sportevenemanget utomhus på Island. Under den veckolånga festivalen jobbar mer än 100 volontärer och 200 medarbetare för att skapa de bästa hästtävlingarna och avelsshowerna.

Den första nationella isländska hästtävlingen Landsmót hölls i Þingvellir National Park 1950 och har sedan dess arrangerats på olika platser runt om på Island. Det organiserades först vart fjärde år men från 1995 ändrade man rglerna och började arrangera det vart annat år. Alla hästuppfödare och ryttare och tränare försöker matcha in sina bästa hästar till just denna tävling. Det kommer besökare från hela världen och en hel del av hästarna säljs senare ut från Island.

Hålls nu varje år

Sedan 2001 hålls det varje år och drivs av Landsmót hestamanna ehf. Händelsen har varit en framgång sedan starten med ett rekord på 14.000 besökare från 2014.

Ryttartävlingarna, gæðingakeppni, är den viktigaste delen av festivalen. Ryttare i alla åldrar och deras hästar tävlar i att visa alla islandshästens fem gångarter tölt, trav, skritt, galopp och pass. De tio bästa i varje klass tar del i en prisseremoni. Tävlingens höjdpunkt är Tölt-tävlingen, där ryttare tävlar om Landsmot Tölt Champion-titeln.

Därefter betygsätts och bedöms de bästa hingstarna utifrån deras avkommor och tilldelas den prestigefyllda Sleipnir Trophy. Den handgjorda silvertrofén är ungefär 150 år gammal och mycket värdefull. Den utdelades första gången 1947.

Under åren har den nationella isländska hästtävlingen blivit en älskad festival med en stor campingplats, en marknad, matställen och lekplatser för barn. Olika isländska artister underhåller under evenemanget. Några exempel är Magni Ásgeirsson, JóiPé x Króli, Pálmi Sigurhjartarson, Stebbi Jak och Jón Þorsteinn Reynisson.

Vad är Gæðingakeppni?

Gæðingakeppni är den mest populära konkurrensformen för hästar på Island. Det finns många orsaker till detta men helt klart ligger det mycket i linje med de gamla traditionerna runt den isländska hästen och i Gæðingakeppni kan den isländska hästens speciella egenskaper uttryckas bättre än i andra typer av tävlingsformer. Egenskaper som spirit och karaktär, form under ryttare och kraft spelar stor roll tillsammans med den fria och enkla formen av tävlingen. Det gör det enkelt att visa hästen på ett positivt sätt.

Tävlingsklasser finns för alla åldersgrupper, barn, tonåringar, unga vuxna och vuxna.

Om man ​​jämför Gæðingakeppni med vanlig tävlingsridning såm kan man se att i vanlig tävlingsridning så har ryttaren en nyckelroll genom att visa exakt ridning, rytm, fart och form.

I Gæðingakeppni spelar hästen nyckelrollen och de flesta hästar passar för den tävlingsformen som är mycket mer fri och öppen. Det finns mycket mindre krav på precision och uppvisningen bygger på spirit, kraft och ökning i gångarterna.

I alla klasser av Gæðingakeppni är ryttaren fri att bestämma hur de sätter upp programmet och de kan visa gångarna i vilken ordning som passar dem och deras häst bäst.

”Gæðingakeppni” tävlingen är för alla som är intresserade av att tävla genom att visa hästens bästa egenskaper.