En sak är säker, om man planerar en resa till Skottland så vet man redan innan att den kommer att bli bra. Skottland är ett väldigt unikt ställe och det är svårt att inte älska det. Jag blev i alla fall förälskad redan från när jag flög över högländerna och tittade ner från flygplansfönstret, vilka vyer!

Tänk alla spännande filmer om frihetshjältar från Skottland, Rob Roy och William Walace. Du kan gå i deras fotspår när du besöker Skottland.

Även om du inte tänker bära kilt och vapen så kommer du nästan kunna känna dig som en i gänget, deras gäng.

Stolta invånare

I Skottland är man så nära historien på ett väldigt intensivt sätt. När man andas så kan man nästa känna att det är samma doft av mylla som man själv andas och som alla hjältarna vid slaget på Culloden andades.

Allting i Skottland har en slöja av historia, man är stolta över den och stolta över de saker som gör dem till riktiga skottar.

Det finns liksom inget att ogilla med Skottland utom möjligtvis vädret, men strilande droppar från himlen kan man ta. Naturen är fortfarande lika hisnande vacker.

Att man kommer att besöka en pub under en visit i Skottland är nog en självklarhet. Det kommer man heller inte att ångra, stämningen är god och lokalbefolkningen är oftast väldigt nyfikna och vänliga.

Våga prata med din bordsgranne och chansen är att du får en vän för livet.

Fantastiska slott

Gillar man slott och pampiga byggnader så kommer man stortrivas. Många av slotten har en spännande historia och är väl underhållna.

Varför inte besöka det nordligaste av Skottlands stora slott, Dunrobin. Det är också högländernas största slott med hela 189 rum. Arkitekturen är magnifik.

På Fyvie Castle i Aberdeenshire kan man beskåda tidsenliga möbler och rika interiörer som fortfarande ser lika strålande ut som när de installerades.

Slottet på klippan, Culzean Castle, är en av Skottlands populäraste sevärdheter. Det hittar man nära Maybole på Ayrshire-kusten.

När man besöker Skottland så måste man bara åka och kolla in något whisky destilleri. Oavsett om man gillar whisky eller inte så är det en intressant upplevelse. Uppe i högländerna är det nästan så att varje liten by har sin egna whisky de är stolta över. En bra idé kan vara att hålla sig till ett område där det finns många olika destillerier om man vill ha olika val. Speyside är ett bra område för det.

En ridtur kanske?

Är man hästintresserad så finns det väldigt många stall som erbjuder turridning. Se bara till att hamna på rätt nivå så att de anpassar hästarna efter er kunskap.

Även om Skottland inte är överdrivet känt för sitt kök så har de bra mycket mer än haggis att erbjuda. Något jag inte hade förväntat mig var det enorma utbud av goda, lokala ostar som fanns. Det åt jag till efterrätt nästan varje kväll eftersom det ofta erbjöds på restaurangerna.

Efter ett besök i Skottland kommer man garanterat hem med hjärtat fullt av härliga upplevelser.