Venedig, denna mytomspunna stad som lockar besökare år efter år. Staden är uppbyggd på hela 121 öar som knyts samman av inte mindre än 435 broar. Vad som lockar och gör folk förtrollade är olika från person till person men e tur i gondol på kanalerna brukar vara något folk vill göra. Annars räcker det långt att bara beundra de vackra byggnaderna eller promenera över broar och titta på andra som åker längs kanalerna. Oavsett när och varför du besöker Venedig så brukar det bli ett minne för livet. En gång om året återkommer många människor till staden av samma anledning år efter år, nämligen karnevalen som äger rum cirka 40 dagar innan påsk, runt vår svenska fettisdag.

Vackra kläder och masker

Karnevalen är mest känd för alla vackra kläder du kan skåda. Det anordnas massor av maskeradbaler och fester i alla historiska och vackra byggnader. Vissa av festerna kan alla delta i om man bokar dem i förhand medan andra är endast för speciellt inbjudna gäster. Festerna är i högsta grad magnifika med alla läckra kostymer och även de baler och fester som allmänheten kan boka in sig på är storslagna och man får känna sig som en medlem av de högre skikten för en kväll. Det finns massvis av festarrangörer som hyr ut kostymer och annat som kan behövas för att bli prinsessa för en kväll.

Fest på gator och torg

Karnevalen har olika teman för varje år men genomgående är givetvis Casanovas 1700-tal. Karnevalen bjuder på festligheter i massor och du kan exempelvis på torgen och gatorna i Venedig ta del av en massa olika festligheter som oftast är gratis eller bara kostar en liten slant. Även här bärs dräkt och mask av de flesta. Du bör skaffa dig ett officiellt program så att du kan hålla reda på när och var sakerna händer då det händer saker över hela staden så det är lätt att missa.  På karnevalens officiella hemsida hittar du allt du kan tänkas behöva veta inför ett besök under karnevalen, till och med hjälp med hotell och resa.

Svolo del Turko

Invigningen av karnevalen kommer från en tradition som har sitt ursprung långt tillbaka i tiden. Under en karneval tog sid då en ung turkisk akrobat upp till toppen av St Marks klocktorn genom att balansera på ett rep som gick mellan tornet och en båt som låg vid Piazzettapiren. Händelsen kallades direkt för ”Svolo de Turco” och kom att bli initiativet skulle bli en återkommande ceremoni som idag ses som invigning av karnevalen. Det har varierats lite i utförande under åren men principen och platsen är densamma. Ceremonin ändrades något när en ung Venetian firades upp i tornet och där klädd som en ängel och sedan flög i hög fart nerför repet istället för att klättra upp. Det var då namnet ”the Flight of angel” kom till.

En resa till Venedig blir alltid ett minne för livet, men vill du göra den extra speciell är en god idé att åka under tiden som karnevalen pågår.