Burning man är festivalen där du som besökare kan vara med och anordna och skapa utställningen. Festivalen varar i en vecka i månadsskiftet augusti-september. Det hela utspelas i Black Rock Desert som ligger i Nevada, USA.

Party från 1986

Den första festivalen hölls i San Fransisco 1986 men flyttades senare till Nevada. Black Rock Desert blev då Black Rock City. Flytten skedde 1991. Namnet på festivalen kommer från det faktum att man varje år bränner en människofigur i jätteformat. Evenemanget skapas av besökarna som själva skapar installationer och konserter av mycket varierande slag. År för år har evenemanget blivit allt större och hade 2014 ungefär 65 000 deltagare. Festivalen ses som en stor fest från början till slut och förknippas ofta med droger, men det är lika mycket en plats för folk som inte vill vara nära droger då alla är välkomna till Burning man. Arbetet som genomförs för att festivalen ska kunna genomföras är otroligt omfattande och kräver enorma insatser från alla inblandade. Varje år krävs en forma av stadsplanering för hur man ska bygga upp den tillfälliga staden. I den tillfälliga staden ska allt finnas för att folk inte ska behöva lämna under den veckolånga festivalen. Det byggs till och med en flygplats för veckan så att privatplan kan landa nära eventet.

Svårförklarat och speciellt

Om man inte besökt Burning man kan man nog inte riktigt greppa vad som är så speciellt med festivalen men genom att prata med besökare och arrangörer får man en väldigt bra bild och känsla av vad som gör det hela så speciellt. De flesta är tystlåtna med vad som pågår under festivalen medan andra vitt och brett delar med sig av sina upplevelser. Genom åren har många reportrar besökt festivalen för att få en bild av evenemanget och förklara för världen vad som är så speciellt. De flesta blir bitna och återvänder för festen även kommande år. En stor och rolig grej som händer under veckan är inslaget där du ska bygga det mest fantasifulla färdmedlet. Du ska här kunna ta med så många du kan för en tur på området samtidigt som ni fortsätter festen i ditt specialdesignade färdmedel. Annat man kan ta del av på området är massage och massor av mat och förstås trevliga bekantskaper. För festivalen finns endast tio riktlinjer att följa. Det handlar i stort om att ge, liten miljöpåverkan, ansvar och deltagande.

Biljett och byteshandel

För att besöka festivalen behöver du givetvis en biljett. Under festivalen utförs sedan inga transaktioner utan hela festivalen går ut på att alla ska klara sig själva under veckan. Den enda form av transaktioner som är tillåtna är byteshandel och en glassförsäljning som funnits på området sedan starten och som görs för att samla pengar till en skola som finns i området.  För att det ska vara möjligt med en transaktionsfri festival ska var och en ha med sig mat och dryck för att klara dig själv under veckan. Det hela har under åren utvecklats till att folk tar med sig extra för att bjuda andra och för att idka byteshandel med andra festivalbesökare. Ingen behöver vara rädd att behöva gå hungrig eftersom lite av grejen med festivalen är att alla tar hand om varandra under veckan.

Får du möjligheten att besöka Burning man – Gör det!