Det har blivit många olika bilmärken, modeller, utseende och så vidare genom tiderna och det verkar aldrig bli något slut på utvecklingen. Man har på senare tid gått hårt på att göra bilarna mer miljövänliga och idag kan man utöver bensin, och diesel köpa bilar som drivs med exempelvis de mer miljövänliga alternativen etanol eller el.

Bilens historia

Bilen är vårt vanligaste transportmedel och dessförinnan, redan år 1770 kunde man färdas i ångvagnen som var fransmannen Cugnots uppfinning. I slutet av 1800-talet byggdes den första brukbara bilen av tyske ingenjören Karl Benz. Det var en trehjulig vagn med en encylindrig bensinmotor som var monterad bak på vagnen. Namnet på denna kärra blev patentmotorvagn eftersom Benz fick den patenterad år 1886. 1908 kom sedan den berömda T-Forden från företaget Ford Motor Company som grundades av den amerikanske industrimannen Henry Ford. Denna långsmala, enkla och ljudliga bil tillverkades ända fram till 1927 och kallades av allmänheten för Tin Lizzie.

Tidernas mest sålda bilar

San Francisco Cronicle och Autoguide.com har tagit fram en lista på historiens populäraste bilmodeller.

Toyota Corolla såldes i 40 miljoner exemplar fram till 2013 på grund av sin kvalitét och sin tillförlitlighet. Den blev världens mest sålda bil redan efter åtta år och har alltså behållit sin stora popularitet sedan den första rullade ut på vägarna år 1966.

Hyfsat tätt efter kommer Fords F-modeller som lanserades år 1948. Sedan dess har 38 miljoner exemplar tillverkats och modellen F-150 som är en pickup har varit den mest sålda sedan år 1977. Från början var Forden en arbetarbil för bönder, men har nu blivit lyxiga muskelbilar.

År 1974 såg Volkswagen Golf ljuset och bilen har sålts i 27,5 miljoner exemplar. Under sju generationer har golfen utvecklats med olika namn, exempelvis Rabbit och Caribe.

Bubblan som var företrädaren till golfen släpptes år 1938 och är riktigt långlivad. Denna modell har sålts i 23,5 miljoner exemplar och den produceras fortfarande.

År 1968 lanserades Ford Escort och såldes i 20 miljoner exemplar. Bilen är fortfarande den femte mest sålda i världen, även att den slutade tillverkas redan i början på 2000-talet.

Honda Civic är en kompakt modell som sedan år 1972 har sålts i 18,5 miljoner exemplar.

Honda Accord har en lite tråkig image men anses vara en pålitlig familjebil och är sedan år 1989 en av de populäraste bilarna i Amerika. Den har sedan år 1976 sålts i 17,5 miljoner exemplar.

På plats åtta kommer då den berömda T-Forden som revolutionerade bilindustrin år 1908. T-Forden tillverkades i drygt 16,5 miljoner exemplar.

Volkswagen Passat är en familjebil och en tysk exportsuccé som lanserades 1973 och har sedan dess sålts i 16 miljoner exemplar.

En riktig gammal goding kommer på plats 10 och det är Chevrolet Impala. Detta är en lyxigare version av Bel Air och introducerades år 1958. Impalan har genomgått stora ansiktslyft genom tiderna som har gjort att de senare modellerna knappt ser ut som ursprungsversionen alls. 14 miljoner exemplar har rullat ut på vägarna.